Gobeliny to naśladujące obraz, jednostronne tkaniny dekoracyjne. Pracownia tkactwa artystycznego Alicji Aleksandrowicz często uwiecznia architekturę i pejzaż Sandomierza w swoich dziełach. Ulubionym tworzywem artystki jest tradycyjna wełna, czyli naturalny surowiec, który był bliski człowiekowi od zarania dziejów.
Lokal serwujący pierogi o różnych smakach, na miejscu lub na wynos. W ofercie jest ok. 30 rodzajów pierogów, gołąbki, krokiety, kluski ziemniaczane, uszka.
Wszystkie produkty wytwarzane są ręcznie z wysokiej jakości surowców, bez użycia konserwantów, a ich wysoką jakość potwierdzają nadane certyfikaty oraz zdobyte nagrody.
W tradycji kuchni regionalnej proziaki wpisały się jako rodzaj pieczywa, placków albo bułeczek z dodatkiem „prozy”, czyli sody oczyszczonej. Dawniej pieczono je na kuchni kaflowej opalanej drewnem. Tradycja wypiekania proziaków sięga 150 lat. Przyrządzano je głównie wtedy, kiedy zabrakło chleba.
W zbrojowni można zobaczyć i przymierzyć zbroje rycerskie, własnoręcznie wziąć miecz, kuszę, halabardę. Panie mogą na chwilę poczuć się jak renesansowe czy barokowe księżniczki, mając do dyspozycji suknie z poprzednich epok.
Unikalne miejsce, które powstało z zamiłowania do tradycji
kulinarnych Ziemi Sandomierskiej. Tu można skosztować dań na bazie produktów od lokalnych dostawców i wybornego wina z lokalnych winnic, a w sezonie - dania kuchni regionalnej oraz żydowskiej.
Sandomierz to jedyne miejsce w Polsce i na świecie, w którym gromadzi się krzemień pasiasty w biżuterii i małych formach złotniczych. Tylko tu można zobaczyć jedyny na świecie krzemień „kraciasty”, najstarsze „ jurajskie fotografie” Sandomierszczyzny i niezwykłą bransoletę z perłą drewnianą. Tylko tu można się przekonać, jak wielkie koło zatoczyła historia krzemienia – od momentu powstania prehistorycznej siekierki, przez tysiące lat „niebytu” , aż do powrotu w 2. poł. XX w. w nowej dekoracyjnej funkcji.
Jedyna zachowana furta spośród dwóch niegdyś istniejących w systemie murów obronnych Sandomierza, ufundowanych przez Kazimierza Wielkiego w poł. XIV wieku. Umożliwiała wejście do Sandomierza nie tylko dominikanom, ale też innym osobom, gdy bramy miejskie były już zamknięte.
Kameralny charakter Dworku Ojca Mateusza, pozwala na stworzenie niepowtarzalnej atmosfery tradycyjnej polskiej gościnności. Zalewajka świętokrzyska jest tylko jedną z wielu propozycji regionalnych potraw, które są do zaoferowania.
Piotr – jest najstarszym dzwonem w Polsce. Został on odlany przez anonimowego ludwisarza w 1314 roku. Dzwony były i nadal są związane z tradycją religijną, lecz także wyrażają związek z lokalną przestrzenią i wywołują poczucie zadomowienia poprzez dźwięki, które zakotwiczają człowieka w danej przestrzeni, zapewniają bezpieczny azyl oraz budzą nostalgię.
Sandomierskie tradycyjne produkty kwaszone - Firma „MEGAWITA” powstała w 1996 roku na bazie 20 ha rodzinnego gospodarstwa ogrodniczego prowadzonego przez Mariusza Małkiewicza, który od 1972 r. zajmował się uprawą i kwaszeniem kapusty i ogórków.
Szczodroki to słodkie rogaliki, których nazwa pochodzi od „szczodrego wieczoru” – tak w średniowieczu określano Wigilię Bożego Narodzenia, podczas której składano sobie życzenia i obdarowywano się podarunkami. Tradycja wypiekania rogalików przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Choć w ostatnich latach przepis ten uległ zmianie, do dziś piekarnia „Maspek” podtrzymuje tradycyjny wypiek Szczodroków.
Izbę Pamięci poświęcona jest Zawiszy Czarnemu Herbu Sulima.
Znajduje się w niej zbroja rycerska, ,chorągwie z herbem Zawiszy Czarnego i herbem królewskim, kominek wykonany z piaskowca, tablice przedstawiające między innymi życiorys Zawiszy Czarnego, portret Zawiszy, drzewo genealogiczne oraz mapę podróży, które odbył Zawisza.
Można tu zobaczyć jak wyglądała dawna chata ze wsi spod Sandomierza oraz poznać smak regionalnej potrawy „praznali” Pani Marii. Izba Regionalna to stara chałupa, która składa się z kuchni, sieni, izby mieszkalnej, strychu i pomieszczenia gospodarczego. W domu zgromadzone zostały przedmioty gospodarcze z dawnych czasów.
Skomentuj